TOKYO – Ivanka Trump, vajza e presidentit amerikan Donald Trump dhe këshilltare jozyrtare, tha një takimi në Tokio të premten se:” bota duhet të nxisë gratë dhe pjesëmarrjen e pakicave në fushat e shkencës, teknologjisë, inxhinierisë dhe matematikës (STEM).

Ivanka Trump, e konsideruar si një ndikim i rëndësishëm tek babai i saj, i ka bërë çështjet e grave një nga fushat e saj të politikave të nënshkrimit që prej fillimit të rolit të saj në Shtëpinë e Bardhë. Komentet e saj erdhën përpara udhëtimit të babait të saj në Azi – që nga marrja e detyrës në janar. “Pjesëmarrja e femrave dhe pakicave në fushat e STEM po lëviz në drejtim të gabuar,” tha ajo në takimin e Asamblesë Botërore për Gratë. “Ne duhet të krijojmë pjesëmarrje të barabartë në këto sektorë tradicionalisht të dominuar nga meshkujt e ekonomisë sonë”. Ajo tha se reformat tatimore të babait të saj – të zbuluara nga republikanët në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA të enjten – do të përfitonin familjet amerikane.

“Ne po kërkojmë të thjeshtësojmë kodin e taksave, normat më të ulëta, zgjerimin e taksës së fëmijëve, eliminimin e dënimit martesor dhe vendosjen e më shumë parave në xhepat e amerikanëve të zellshëm”, tha ajo në një dhomë takimi në një hotel në Tokio që kishte një numër vendesh boshe.

Kryeministri japonez Shinzo Abe tha se qeveria e tij kishte për qëllim mobilizimin e grave në fuqinë punëtore të Japonisë dhe rritjen e rritjes ekonomike, duke nisur politika të tilla si përmirësimi i kujdesit për fëmijët në programin e tij “Womenomics”.

 

Hendeku gjinor i Japonisë mbetet i gjerë megjithë përpjekjet e tilla, me pak progres, pasi Abe u zotua në Kombet e Bashkuara në vitin 2013 për të krijuar “një shoqëri ku gratë mund të shkëlqejnë”.

Japonia radhitet në 114 nga 144 në raportin Global të Gjinisë 2017 të Forumit Ekonomik Botëror – të vendosura në mes të Guinesë dhe Etiopisë dhe poshtë 13 vende që kur Abe mori pushtetin.

Abe caktoi vetëm dy gra në postet ministrore në një riorganizim të qeverisë në gusht, nga tre dhe pesë, përkatësisht në dy kabinetet e mëparshme. Vetëm 14 për qind e ligjvënësve japonezë janë gra.

Burrat gjithashtu dominojnë vendimmarrjen në biznes në Japoni. Vetëm 3.7 për qind e drejtuesve të kompanisë japoneze të listuara ishin gra në fund të korrikut, sipas Zyrës së Kabinetit, mezi ndryshoi nga 3.4 për qind një vit më parë.

Bota duhet të rrisë gratë në industritë më të fundit, Ivanka Trump

About The Author
-