Ekzistojnë stereotipa gjinore që janë vështirë të vdesin: për shembull, suksesi financiar, forca fizike , ndërkohë që ndjeshmëria, koktejet joalkoolike dhe pastrimi i shtëpive janë detyrë e grave. Është e panevojshme të thuhet që këto stereotipe janë krejtësisht të pabazuara dhe për fat të mirë në ditët e sotme po bëjmë hapa të mëdhenj në eliminim e tyre.

Për shembull, një studim i ri revolucionar u përpoq t’i përgjigjej pyetjes “A është normale që një burrë të qajë pas seksit?” Përgjigjja është po dhe është absolutisht normale. Sipas asaj që shihet në filma ose në serite televizive, zakonisht është gruaja që qan pas dashurisë, por hulumtuesit nga Universiteti i Teknologjisë Queensland (QUT) kanë zbuluar se burrat qajnë po aq shumë sa gratë. Hulumtuesit u përqendruan në veçanti në  nje çrregullim “disforia post-coitale”, më shpesh të njohur si  gjendje e  nga e cila me pak fjalë do të thotë të ndihesh i dëshpëruar ose i zbrazët pas seksit.

Sipas faqes së internetit të BuzzFeed News, 46.2% e grave kanë vuajtur ose vuajnë nga ky çrregullim, por fatkeqësisht nuk ka të dhëna të sakta për burrat. Hulumtuesit e QUT supozojnë se mungesa e informacionit deri më tani mund të jetë për shkak të “hipotezave mbizotëruese kulturore për përvojën mashkullore gjatë dhe pas aktivitetit seksual”.

“Hipoteza ime është se ne kemi një pikëpamje të pranuar nga ana kulturore se çfarë është seksi për meshkujt se ideja e meshkujveqë kanë përvoja depresive post-koitale as nuk merret parasysh”, shpjegon profesor Robert Schweitzer, një studiues i psikologjisë. i QUT.

Për të mbushur këtë boshllëk, studimi përfshiu më shumë se 1.200 burra nga e gjithë bota në një anketë online dhe zbuloi se 41% e tyre kishin përjetuar “disforia post-coitale në një ose më shumë raste. Ndërkohë që 4% e burrave të intervistuar thanë se vuanin rregullisht nga kjo gjendje.

Kjo gjendje kronike mund t’i pengojë ata të jenë në gjendje të gëzojnë plotësisht intimitetin seksual. “Unë nuk mund të durojë më për ndjenjat dhe emocionet negative në fund të orgazmës – tregoi një pjesëmarrës 41 vjeçar, duke e përshkruar rënien e tij të vazhdueshme te epshit – Për këtë, unë shmang sa më shumë të jetë e mundur  të bëj seks, edhe pse e ndjej nevojën.”

Studimi nuk ishte në gjendje për të dhënë rezultate përfundimtare në lidhje me shkaqet e sakta të “disforia post-coitale, por vetëm faktin se ai ishte në gjendje për të nxjerrë në dritë një çrregullim i cili konsiderohet tipike femërore, por e cila gjithashtu ndikon shumë edhe të meshkujt.

Burimi: VanityFair

/RevistaVip/

Edhe meshkujt mund të qajnë pas seksit

About The Author
-