Muzika mund të ketë një ndikim të thellë mbi psikologjinë dhe emocionet e njeriut, por a mund çojë një këngë në shkaktimin e më shumë se 100 vetëvrasjeve?

“Gloomy Sunday” (“E diela e zymtë”), e realizuar në vitin 1932 nga pianisti dhe kompozitori hungarez, Rezso Seress, u mbiquajt si ‘Kënga Hungareze e Vetëvrasjes’ – pasi është fajësuar se ka pasur lidhje me më shumë vetëvrasje se çdo këngë tjetër në histori.

Në tekstin origjinal të këngës, shkruar nga poeti lirik Lazlo Javor, këngëtari i kërkon të dashurës e tij të vdekur t’i bashkohet në funeralin e tij të planifikuar. Kënga duket se aludon për vetëvrasje, pasi ai dëshiron të jetë me dashurinë e tij në jetën e përtejme, dhe duket se po ndërhyn me duart e veta për të arritur atje.

Kënga u publikua në gjuhën angleze në vitin 1936 me tekst të rishikuar nga Sam M. Lewis. Edhe ky variant qartazi i referohet vetëvrasjes.

Kënga që shkaktoi qindra vetëvrasje (Audio)

About The Author
-